Anmelderne skriver:


Uddrag fra Politikens Dansk Rockleksikon

I 1978 flyttede Ivan Sand fra København til Århus, hvor han siden har markeret sig som en af landets mest aktive musikere indenfor rock, country og blues.

Ivan Sand optræder både som solist og med bands. Sand lader sig ikke sætte i én bås, men en fællesnævner kan være "roots"-musik, hvor blues, folk og countryrock er de væsentlige ingredienser i hans musik. Komponerer egen musik med inspiration og påvirkning af Neil Young, Randy Newman, Bob Dylan og John Lennon.

Startede Danmarks første kopiband (RUST) i starten af 80’erne med en hyldest til legenden, Neil Young. Sand er siden blevet kaldt det danske svar på Neil Young. Har desuden udgivet 11 albums siden 1990 med egne og andres sange, såvel på dansk som på engelsk.

Ivan Sand vælger ikke sine sange for kun at underholde, men også for at finde de sange der siger ham noget særligt. Samtidigt gør han os opmærksomme på at det er vigtigt, at vi husker vores danske rødder.

Sand er musikkens arbejdsmand. Historien om at arbejde tæt sammen, tro på musikken og blive klogere end pladebranchen, har altid været hans motto.

Ivan Sand har manifesteret sig som musikeren, der altid er nysgerrig og udforskende, uden skelen til tidens trend. Har desuden turneret i lande som: Norge, Sverige, Grønland, Italien, Østrig, Tyskland, Frankrig,  England, Monaco, Kirgisistan, Spanien, Canada og Afghanistan.

Fra Jeppe Aakjær til Neil Young

Her går håndværksmæssig forædling og fortolkningsmæssig substans op i en højere enhed.

 ”Ivan Sand selv er en mand, der tydeligvis husker sin vinyl og for de af os, der har pakket de klodsede Kinks, Beatles, Neil Young, Bob Dylan og C.V. Jørgensen lp’er i papkasser, er det som at få en gammel skolekammerat på besøg og finde de forsvundne nøgler til pulterkammeret. Det er stemningsfuldt og fyldt af minder. Men først og fremmest er det fremragende spillet. Ivan Sand er både sjæleligt og stemmemæssigt beslægtet med de store klassikere…….” 

Ivan Sand har en musikalsk spændvidde der er sjælden, som både er troværdig og udviklende for lytteren, at det er dét der er så inspirerende, at det er upoleret. Og da han altid har top-musikere i sine bands – som får godt med legeplads – er hans koncerter altid intense og uforudsigelige.

Sand kan præsentere en mere intim opfattelse af, hvad der foregår på scenen." Han kan trække publikum ud af deres  plads og sætte dem ind i musikken". Fordi det er musik, der er budskabet. Det er, hvad der tager os med på turen.

Et lille stykke himmel på Kulturcafé Ludvig

Ivan Sand og RUST krydsede Neil Youngs fodspor.

Et lille stykke himmel på Ludvig i bedste Neil Young-stil startede det med et stille sæt med Ivan Sand som den drivende kraft på akustisk guitar og mundharpe. Det blev en smuk kombination af Ivan Sands fine stemme og fantastiske guitarspil og Neil Youngs stille countryinspirerede sange. ”Cinamon girl”, ”Harvest Moon”, ”Comes a time” og mange flere var så stemningsfuldt fremført, at det ikke var nødvendigt at sammenligne med forbilledet.

Efter det lange første sæt var der sikkert mange – der ligesom avisens udsendte – glædede sig til, at der blev skruet op for tråden i andet sæt. Og vi blev heller ikke her skuffede "Helpless" blev et af aftenens bedste numre og kun afslutningsnumret ”Keep on rocking in the free world” var bedre. Ja, faktisk den bedste version vi har hørt – inklusiv originalen.

Et stort kompliment til Ivan Sand og Rust. Så lad os håbe på, at Ivan Sand og Rust også synes, det var fedt på Ludvig, og at vi næste gang, de kommer, igen kan samles til en rigtig Neil Young fest. I hvert fald var fredag aften et bevis på, at musik skal høres og ses live, og at man godt kan få en fed oplevelse i Sorø.